Той беше посрещнат от кубинския президент Раул Кастро и от представители на кубинската католическа църква.

Папа Бенедикт ХVІ пристигна на тридневно посещение в Куба. Това е първата подобна визита в комунистическата страна от 14 години насам. Папата ще се опита да стимулира допълнително затоплящите се отношения между църква и държава. Подобно на своя предшественик Йоан Павел Втори, Бенедикт ХVІ не е предвидил среща с кубински дисиденти.

200 хиляди души, сред които мнозина представители на режима, присъстваха на литургията на открито, която Бенедикт ХVІ отслужи на открито в Сантяго. Кубинският президент Раул Кастро също присъства на службата и папата използва възможността да спомене за страданията на задържаните от кубинския режим и техните семейства. По този начин папата засегна деликатната тема за дисидентите, въпреки че не е предвидена никаква среща с противниците на кубинското ръководство. Преди началото на службата един от присъстващите на площада извика „Долу комунизма", но музиката веднага бе засилена, докато службите за сигурност го отвеждаха.

Само преди дни папата обяви, че „марксистката идеология вече не отговаря на реалностите в Куба". След Сантяго, папата ще посети столицата Хавана, където ще има официална среща с президента Раул Кастро.

 

Гледайте обедната емисия на Новините на Нова в Nova Play.