На територията на област Благоевград пожарите са два пъти повече спрямо миналата година...

Със затоплянето на времето рязко се увеличиха пожарите на територията на цяла Югозападна България. Само през почивните дни пожарникарите реагираха на десетки сигнали. В благоевградска област огнените стихии  са два пъти повече от миналата година. Сухи треви горят на територията на общините Гоце Делчев, Симитли, Кресна, Якоруда, Сандански, Петрич, Разлог и Банско. Пожарите са в райони, далеч от населени места, така че няма опасност за населението и разрастването на стихията към горски масиви.

От началото на март пожарите, възникнали в земеделските площи са почти ежедневие. Паленето на огън в стърнища, сухи треви и поляни е абсолютно забранено. Въпреки това безконтролното палене продължава.


Ст. инспектор Павел Павлов, с-р „Планиране, превантивна дейност и контрол" към ОД на ПБЗНС- Благоевград сподели, че има завишение на пожарите в сравнение със същия период на миналата година, което се дължи на високите температури и на засушаването, което се получи, както и на културата на гражданите.


Освен, че е в нарушение на закона, безконтролното палене може да доведе и до сериозни последици.


Инспектор допълни, че се налага обезопасяване чрез почистване на тревата, за да да се образува една минерализована ивица, за да не може да се разпространят пламъците.



Най-често причините за пожарите са проявена небрежност от страна на хората, както и подценяването на вятъра като фактор за бързото разпространение дори и на малък огън. Санкциите за необезопасено палене на треви и стърнища са в размер от 200 до 2000 лева.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.