Под въпрос са 593 базови станции...

 

ДНСК проверява законността на базовите станции на мобилните оператори в София. Дотук се знае само, че половината не са въведени в експлоатация по надлежния ред. 

 

Сега под въпрос са 593 базови станции. 

 

От мобилните оператори коментираха, че нямат незаконни базови станции. Един от тях уточни, че видът "микроклетки" в годините назад не се е водел строеж, но от налагането на промените, набавянето на документите тече бързо. Иначе - да, демонтажът на базови станции би нарушил покритието и да, има механизми за реакция с подвижни базови станции.

 

От ДНСК обясниха, че с представянето на строителните книжа, проблемите отпадат.. 

 

Друг въпрос, повдиган вече не веднъж в столичния общински съвет, е разполагането на базови станции, а най-често антени, и по стълбовете на уличното осветление и контактната мрежа. 

 

Изясняването на техническата страна оставяме на специалистите. Факт е, че от края на 2010 г. главният архитект на София е указал на районните архитекти да спрат да издават разрешителни за строеж на базови станции по стълбове, а допреди това и той самият е издавал.  Иначе за разрешението за строеж трябва договор за наем на стълбовете - при все, че техен собственик е общината, наемът отива в стопанисващите фирми. 

 

Репортер: Рада Богданова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.