Защо родители на мъртвородени деца ще протестират пред здравното министерство?

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени бебета. Това е изключително голям ужас за техните родители. В същото време обаче те нямат правото нито да видят своите деца, нито да ги погребат или кремират, защото те са се превърнали в собственост на болницата, която ги изгаря като „биологичен отпадък". Срещу това се противопоставиха родители и правозащитни организации.

„С моята лекарка се бяхме разбрали, че бебето ще се роди нормално и индуцираха раждане. Родих си бебето и исках да си видя детето, да го държа. За мен това е много важно, защото се сбогуваш много по-добре и по-лесно с един човек, когото познаваш, който е реален, който съществува и ти си го видял. Държах я 20 минути, но определено имах нужда от повече."

Това разказа Бояна Петкова в „Здравей, България", която е загубила своето второ дете в 24-тата седмица на бремеността си.

Майката допълни, че след това бебето й е отишло за аутопсия и тя не го видяла повече, въпреки че опитала да намери начин да го кремира.

„Лекарите казаха, че ще се опитат са осъществят това, но то на практика не зависи от тях. Те нямат никаква дума в случая, защото това зависи от законодателството", поясни Бояна Петкова.

Тя допълни, че има изследвания, които показват, че майките, които са си държали децата и са ги видяли, след това страдат от по-малко депресия и тревожни разстройства, защото „това, което е в главата ти е много по-страшно от това, което е наистина".

Майките трябва да имат право да преживеят този шок и този стрес по някакъв цивилизован начин", категорична беше Ирина Сарачинова, позната като водеща в „Станция Нова".

 

„В мига, в който се роди мъртвородено бебе, то се увива във вестник и се слага в кашон в родилна зала", допълни още Ирина Сарачинова, която знае за практиката от първо лице.

 

„Досега никой не е дал обяснение защо това е така", заяви Миглена Делчева – управител на фондация "Родители за родители", според която въпросната практика е много стара.

 

Гостите в студиото допълниха, че подобна нехуманна практика не съществува в нито една от останалите страни-членки на Европейския съюз.

„Ние искаме да се промени Наредбата така, че мъртвородените деца да могат да бъдат погребани или кремирани с наличните документи", поясниха Бояна Петкова и Миглена Делчева.

 

Според тях родителите трябва да се възползват от правото си да бъдат с децата си, да се сбогуват с тях и да имат място, където да отидат и да изкажат чувствата си.

Целият разговор в студиото вижте във видеото.