Работниците отново ще блокират кръстовище в града…

За втори ден металурзите от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали блокираха възлово кръстовище в града. За час те спряха движението с надеждата, че ще бъдат чути. Настояват за яснота около бъдещето на завода и искат да им бъдат изплатени заработените възнаграждения.

 

Все по-голямо отчаяние има в редиците на протестиращите. Преговорите за бъдещето на завода се проточиха с месеци, а резултат все още няма.

Припомняме ви, че работниците не са получавали заплати от февруари. Те настояват да бъдат предприети законови мерки срещу работодатели, които не изплащат възнагражденията на служителите си.

Иван Николов, който е един от протестиращите, заяви, че вече няма никаква вяра в никого. Според Ани Георгиева никой вече не вижда бъдеще за завода, тъй като развитие в преговорите все още няма.

Протестите са довели освен до разочарование и до болести мнозина от металурзите.

„От другаря Захариев получихме захарна болест", заяви за Нова ТВ Христо Бончев.

Според металурзите преговорите с полската фирма „Силезия", която иска да наеме металургичното предприятие, са в застой заради една от банките кредиторки на Валентин Захариев.

От национален синдикат „Защита" търсят среща в банката за повече яснота. В тази връзка Стефан Атанасов - също един от протестиращите,  предупреди, че ако до 26 юни тази среща не се осъществи, ще започне протести пред банката – първо в Кърджали, а след това на национално ниво.

Това е последен опит да се направи нещо за хората. Повечето от протестиращите виждат изход единствено в напускането на завода.

Репортер: Станислава Георгиева

 

Повече вижте във видеото.