За тях е „недопустимо” титлата да се дава на бизнесмени като Слави Бинев и Петър Манджуков


Рано тази сутрин група интелектуалци от София и страната се събраха на мълчаливо бдение пред Светия Синод. Те внесоха подписка, с която се обявиха срещу узаконяването на титлата „архонт".

Според тях в Българската православна църква не съществува такова отличие и е „недопустимо" да се дава на бизнесмени като Слави Бинев и Петър Манджуков.

Решението на интелектуалците да се обявят срещу узаконяването на титлата „архонт" идва броени дни след като Светия Синод обяви критериите, по които ще се присъжда почетното звание, а именно - архонт може да стане само православен християнин,  дарил пари за ремонт и изграждане на храмове, подпомагал дейността на образователни центрове и сиропиталища и служещ за пример на останалите миряни със своята скромност и смиреност.

Според интелектуалците обаче това е „псевдо-благородническа титла" , а  бизнесмените Слави Бинев и петър Манджуков са последните, които трябва да я получат.

„Знаем това, което знаем, а именно, че  господин Манджуков е търгувал с оръжия, че господин Слави Бинев е започнал кариерата си като собственик на заведения с лоша слава", коментира психиатърът д-р Николай Михайлов.

До момента интелектуалците са събрали 777 подписа във социалната мрежа Фейсбук. Един от малкото представители на църквата, който ги подкрепя е неврокопският митрополит Натанаил. Той признава, че е бил против решението и не се е подписал.

Другите представителите на църквата обясниха, че титлата „архонт" не само, че се признава от Светия Синод, но тези които са я получили най-вероятно са се разкаяли за постъпките си.

Подписката ще бъде предадена на владиците до седмица. Ако те не променят решението си обаче, интелектуалците ще продължат да протестират.

Репортер: Вероника Димитрова