Овчаров каза още, че площадката на "Белене" не е гьол, а готов терен...


„Площадката е готова", каза Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката, за мястото, където би следвало да се изгради АЕЦ „Белене".

„Там няма гьол, няма къде да ловим риба. Там е сухо, там е много добре подготвена площадка, на която може веднага да започне изграждането на атомната електроцентрала", каза още Овчаров. 

Левицата е събрала 250 хил. подписа за референдум за електроцентралата. По този начин референдумът е задължителен и не зависи от решението на Народното събрание, допълни Овчаров.

Никой в управлението не разбира от ядрена енергетика. Така Овчаров определи ситуацията у нас. Въпросът, който той зададе, е следният: След като тези хора могат да предопределят съдбата на ядрената енергетика в България, защо всеки нормален гражданин да не може?

Бившият министър на икономиката и енергетиката каза още, че за 12 години увеличението на цените на електричеството у нас е 600%. От тук нататък, без АЕЦ Белене, до 2020-та година, цената ще се увеличи двойно спрямо сегашните стойности, предсказа Овчаров.

Във връзка с това, за референдума и това как всеки гражданин преценява за какво да гласува, Овчаров каза: „Не вярвайте на мен. Вие повярвайте на увеличението на цената на електроенергията за последните 12 години". Той допълни, че спирането на 1-ви до 4-ти блок не е единствената, но е една от основните причини това да се случи.

Овчаров изрази мнение, че е „абсурдно, лъжа, наглост, дебелоочие" да се твърди, че последното увеличение на тока е заради възобновяемите източници на енергия.

Със сигурност ще има нови поскъпвания на енергията, защото няма политика на държавата в стратегически план за това, кои източници биха могли да поддържат в България ниски цени на енергийните ресурси", каза още Овчаров.

Подробности за енергийната тема у нас, по думите на Румен Овчаров – вижте във видеото.