В акцията по гасенето се включи и 5-тонен хеликоптер МИ 8, пристигнал от София...

Пожарът край село Арбанаси вече е потушен. По последни данни, стихията е изпепелила над 300 декара сухи треви и храсти и около 30 декара борова гора. Според огнеборците няма опасност огнището да се възпламени отново. Въпреки това пожарникарите, заедно хеликоптера МИ-8, който се включи в гасенето, остават на дежурство в следващите няколко дни. 

Около 350 човека успяха да  овладеят стихията. Разпръснати в краищата на гората с лопати, с пръскачки и пожарни коли, те спряха развилнелия се огън.

Един от мъжете участвали в гасенето е Сафет, който работи в местното горско стопанство:

Деретата най-вече ни спасиха, защото дерето си е дере, винаги си пази. Общо взето добра организация и всичко приключи."

До тук всички участвали в гасенето са категорични, че пожарът е тръгнал от Арбанаси. Въпреки това, в селото няма пострадали къщи. Изгорели са единствено държавни, общински и частни гори и земи

Пожарът тръгнал от частен двор в самия край на село Арбанаси. Тепърва разследващите ще установяват, кой е отговорен за него.

Докато разследващите проверяват дали пожарът е умишлен или е в резултат на небрежност, огнището остава под наблюдение и през почивните дни от пожарна и полиция

„От време на време някъде пропушва и всичко е възможно, но смятаме, че сме гоовладели и всякакъв вид развитие на пожара е прекратен", заяви Веселин Станков, изпълняващ длъжността директор на пожарната във Велико Търново.

Предстои установяване на щетите. След това собствениците трябва да разчистят опожарената гора и да се опитат да я възстановят.

Повече по темата – във видеото.

Репортер: Йовка Драганова