Тя трябва да бъде реформирана, иначе се губи доверието в държавата, заяви Константин Пенчев...

„Щом магистратите излязоха на улицата заради едно решение, което може да се обжалва в съда, значи те самите не вярват в системата, в която работят. А без вяра в съдебната система, няма вяра в държавата". Така омбудсманът на републиката Константин Пенчев коментира протеста срещу дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, в който се включиха и много служители на Темида.

 

„Една нереформирана система, каквато е съдебната, произвежда само скандали", добави Пенчев.

 

Той бе категоричен, че парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) не трябва да бъде премахвана, каквито идеи се появиха в последно време. 

 

„Най-скандалните имена от този ВСС са от магистратската квота, а парламентарната е свеж въздух отвън", каза още омбудсманът.

 

Той изрази мнение, че въвеждането на пряк избор на членовете на органа не е съществена промяна.

 

„Ако софийските делегати, например, са най-многобройни, то е ясно, че ще изберат техен човек", заяви Пенчев.

 

Той обясни, че в много други държави, включително в Европейския съюз, няма ВСС и магистратите се назначават на постовете си от министъра на правосъдието.

 

„Щом доверието в магистратите става все по-ниско, мен не ме интересува какво ще каже Брюксел", категоричен бе бившият председател на Върховния административен съд.


За проверките в затвори и психодиспансери

 

Константин Пенчев каза, че ръководената от него институция започва проверки на условията, в които живеят лишените от свобода и хората с психични проблеми у нас.

 

„Клиниката в „Курило", например, е строена според соц-разбиранията, според които в България няма болни и луди", коментира омбудсманът.

 

Софийският централен затвор пък бил пренаселен и част от обитателите му живеели на площ от по няколко квадратни метра.

 

Целия разговор с Константин Пенчев гледайте във видеото.