Това бе разпоредено от премиера Бойко Борисов след среща с производители и търговци...

Данъчните, ДАНС и икономическа полиция започват масови проверки, за да се установи как се променят цените на различните хранителни продукти по веригата от производителя до крайния потребител.

 

Службите ще проверяват дали всички си плащат редовно данъците и има ли такива, които работят в сивия сектор. Ще се проверява и дали чуждите вериги  изнасят тайно печалба в чужбина. 

 

Проверките са разпоредени от премиера Бойко Борисов след среща с животновъди, млеко- и месопреработватели и представители на търговските вериги. 

 

Според земеделския  министър Мирослав Найденов днешните разговори не са били особено ползотворни.

 
Законът не забранява на чуждите вериги, работещи у нас, да изнасят част или пък цялата си печалба зад граница. Тогава обаче те не би трябвало да твърдят, че работят на загуба. Според Найденов такава е била позицията на всички участници на срещата.
 
"Всички са на загуба, но тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди. Увеличава се броя на търговските обекти правопропорционално на намалението на животновъдните обекти и това не може да продължава", заяви министър Найденов.
 
Парадоксът е, че държавата плаща на фермерите субсидии, които излизат от джоба на всеки данъкоплатец, но тези пари след това потъват.
 
Според месопреработвателите броят на търговските вериги у нас е твърде голям, което води до жестока конкуренция и натиск върху производителите и преработвателите.
 
Грубите сметки показват, че литър мляко при фермерите струва 50-60 стотинки. При преработвателите килограм сирене, което се произвежда от 6-7 литра качествено мляко, е с цена около 6.30 лв. На щандовете в търговските вериги цената на сиренето варира между 8 и 16 лв.
 
Още за цените на млякото и месото гледайте в четвъртък сутрин в "Здравей, България".