Такова е първоначалното заключение на огнеборците...


Газстанцията в Разград е избухнала в пламъци, защото не са били спазени правилата за безопасна работа. Такова е първоначалното заключение на огнеборците след огледа на местопроизшествието.

Огнеборците бяха категорични, че газстанцията не е избухвала. Гърмежите които гражданите са чули, са били от гумите на цистерната, пръснали се от високата температура. 

 

Инцидентът станал, докато служителите прехвърляли синьото гориво в цистерната на станцията. 

 

„При лошо уплътняване на връзката към фланеца на стационарната цистерна се е получило изтичане на газ. Според огледа, който направихме, най-вероятната причина е статично електричество, но все пак се прави разследване”, обясни  Светломир Димитров, началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност”.

 
Огънят е обхванал автоцистерната и от високата температура се е задействал предпазния й клапан. Именно от него е изригнал огнения стълб. Благодарение на това обаче газът не е избухнал. Ако това се е случило, огнено кълбо с диаметър 50-60 метра е щяло да подпали всички околни сгради и намиращата се в непосредствена близост гора.
 
Фирмата-собственик на газстанцията многократно е била санкционирана от пожарната и други контролни институции заради неспазване на правилата за безопасна работа, стана ясно във вторник. Обектът дори е бил пред затваряне, с което драмата от понеделник можеше да бъде избегната.
 
Във вторник по обяд частично бе отворен за движение пътят към близкия ж.к. „Орел”, а околните търговски обекти възобновиха работата си.  
 
Репортер: Любомир Илиев