Проблем обаче е това, че за фирмите няма данъчни облекчения, ако решат да дарят храна

За двата месеца от своето съществуване единствената хранителна банка в България е получила и раздала над 30 хил. килограма храна за 130 хил. лева. Тя е предназначена за бедни и хора в социалните домове.

У нас обаче няма данъчни облекчения, както в други страни, които да стимулират фирмите да даряват продукти.

В повечето европейски страни, сред които и Румъния, дарителите са освободени от ДДС или той е минимален. У нас фирмите, които искат да дарят храна на банката, по закон са длъжни да платят и този данък. Затова те предпочитат да унищожат храната, вместо да я дарят.

„Разходите за унищожаване на храна, особено от неживотински произход, са нищожни, а разхода за даряване на храна е значим”, каза Марина Бракалова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

В момента българската хранителна банка снабдява предимно територията на Софийска област, заради липсата на транспорт на домовете и социалните организации. Само днес банката раздаде около тон хранително продукти.

Хранителната банка разполага със 170 квадратни метра склад за сухи продукти и 20 квадратни метра хладилна камера. Храната  постъпва на място поне десет дни преди да изтече срока й на годност.  

Репортер: София Стойчева