Бизнесменът Кадир Кадир беше осъден на една година условно и заплащане на глоба

Първата в България присъда за разпространение на радикален ислям срещу хасковският бизнесмен Кадир Кадир беше потвърдена от Върховния касационен съд. Кадир е осъден на една година условно и трябва да плати глоба.

 

Разследването срещу бизнесмена започна преди три години. Той беше обвинен, че проповядва идеите на турския религиозен орден „Хакикат”, които включват омраза към другите религии и така наречената свещена война или джихат. Макар че присъдата е условна, от прокуратурата са доволни и се надяват, че благодарение на нея са прекъснати други подобни идеи в зародиш.

 

Самият Кадир Кадир днес избягва публичните изяви и не вдига телефона си, а работниците във фирмата му обясниха, че е извън града. Още по време на разследването в Хасково той заяви, че обвинението му е безпочвено.

 

Потвърждаването на присъдата на търговеца идва по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. В джамиите в Хасково вървят и летни курсове за деца по четене на корана, а от мюфтийството, от където беше подаден сигнала за Кадир, казват, че всичко е забравено.

 

Репортер: Димитър Иванов