Здравната каса предложи предварителен лимит на броя болни. Според някои, идеята е абсурдна


В разпределението на болничните бюджети за 2013-та година да има лимит на броя болни. Това е предложението на Здравната каса от сряда, 8 август, което лекарското съсловие разкритикува. Предварителен разчет на броя болни от дадена болест за всяко тримесечие е в основата на подобна идея за лимит на пациентите в болниците.

От Здравната каса не знаят какво лечение на кого ще се наложи. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. „Целта на това, което предлагат, е да намалят парите за болнична помощ, да дават по-малко пари на болниците”, допълни той.

Д-р Кацаров каза, че предложението на Здравната каса не е това, което искат всички. Това е все едно да кажеш на пожарникарите, че този месец ще им платиш за гасенето на три пожара, а останалите 30 са за тяхна сметка. Така представителят на Центъра за защита правата в здравеопазването определи идеята на касата.

„Става дума за една дейност, която струва някакви пари. Ако тези пари не бъдат платени, тази дейност няма да се упражнява. Ако Здравната каса не може да ги плати тези пари, ще трябва да ги плати болният”, каза още д-р Кацаров.

По думите му, реалният резултат от подобна реформа би бил, че в следващата година гражданите ще имат по-високи разходи за здравеопазване.  

„Това води до пълна демотивация и срив на системата на здравеопазване по простата причина, че ти и добре, и лошо да работиш, получаваш едни пари, които предварително някои чиновник е решил, че трябва да получиш”, каза д-р Кацаров.

Той каза още, че в момента клиничните пътеки са започнали да губят смисъла си, освен като инструмент за намаляване на приходите на болниците.

Д-р Кацаров даде и пример за приложение на новата методика, предлагана от Здравната каса. В нея е заложено най-малко 30% от болните в месеца да са спешни пациенти. Това означава, че ако към 20-то число на месеца, даденото лечебно заведение е изхарчило 70% от бюджета си за планови операции, то всички други планирани операции ще трябва да бъдат прехвърлени за следващия месец. За останалите 10 дни ще могат да се лекуват само спешно болни, които може би ще се появят, но може и не.

Д-р Кацаров заключи, че обществото още не може да проумее, че фаталните последици в нашето здравеопазване са резултат от цялостно погрешно водена политика.

„Пациентът категорично е посочен като счетоводна единица. Това става той в системата на здравеопазването. А на лекаря и медицинската сестра им е отредена ролята на чиновници, на администрация”, каза д-р Кацаров.