По пътя на поскъпването поеха и млечните продукти. Увеличението е с 5%, а на места в търговската верига - до 7-8%

С 20 % скочи от 14 август цената на месото в Пловдивска област. Големите производители прогнозират и поскъпване на колбасите с 10 на сто до две седмици. Като причина те сочат поскъпването на фуражите, а от там и на всички суровини.    

Най-голямо е поскъпването на варено-пушеното месо с 1 лев. От 4 до 9 стотинки за бройка по-скъпи са суровите кюфтета и кебапчетата. Телешката кайма е скочила с 60 стотинки, а с 50 стотинки отгоре се продават свинските пържоли.

По думите на собственика на магазин на месо Селви Али цялата работа се върти около горивото и електроенергията:

„Това са все едни такива големи пера, които се отразяват на всеки краен потребител, дори и при нас.”

Рангел Карачанов е един от производителите на колбаси в Пловдивско. Казва, че след поскъпването на суровото месо е логично да поскъпнат и саламите.

„Днес получихме и по-високите цени на подправките и суровините, които от следващия път и те поскъпват, значи във всички случаи поскъпването трябва да е повече от 10%, за да можем да оцеляваме и ние”, обясни Рангел Карачанов.

По пътя на поскъпването поеха и млечните продукти. Увеличението е с 5%, но на места в търговската верига достига до 7-8 на сто.

За да предпазят от ценовия шок крайните потребители, производителите измислиха нов трик - намалиха грамажа на опакованите стоки и така запазиха цените.

На много места вече хлябът се продава с намален грамаж. Вместо 650 грама за 75 стотинки, в магазините на същата цена се предлагат разфасовки от 550 грама.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев