Гражданите ще протестират отново срещу винетките за живущи в центъра на столицата

В Столичната община отново се водят разговори за новите правила за платеното паркиране в София. До работните срещи с гражданите се стигна след няколко протеста срещу винетките за живеещите в центъра на града.

Новите правила за платеното паркиране в София бяха приети на 8 март и трябваше да заработят от 1 септември. В последния момент общината се зае да чисти техническите подробности.

Така например, за да получат винетки за центъра, живеещите в него да не дават и бележки за платени данъци и такси, и копия от нотариалните си актове. Остава обаче принципният проблем, срещу който десетки софиянци протестират вече и на улицата  - те не искат винетки за платено паркиране, защото те не им гарантират паркомясто близо до дома.

С тях вместо по тарифата за час, в Синята зона ще плащат по 150 лева за година. Тази оферта обаче и омбудсманът окачестви като данък, какъвто местната власт не може да налага.

Дотук е ясно само, че Общинският съвет е склонен да преговаря за цената, но не и за отмяна на винетките. Докато представители на сдружение „ДНЕС” и на фейсбук групата "Не на данък паркинг" преговарят с общината, уличните протести ще продължават.

Репортер: Рада Богданова