Високият контрол ще бъде гарантиран чрез лицево разпознаване и пръстови отпечатъци

Първите електронни гишета за автоматичен граничен контрол заработиха днес на аерогара София. С тях ще се намали значително времето за проверка на пътниците. Новото оборудване ще повиши сигурността при проверките и анализите на риска.

 

През новите гишета ще преминават  всички пълнолетни, които притежават биометрични данни. Те са програмирани да извършват контрол на граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария.

 

Системата ще гарантира най-висок контрол на пристигащите в България чрез лицево разпознаване и пръстови отпечатъци. Сравняването на моментната снимка с тази на документа за пътуване ще се извършва от високотехнологични камери. Всичките четири гишета ще работят денонощно.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов сподели, че „с тези  устройства има възможност да бъдат проверявани биометричните данни, паспортите, да бъде заснемано лицето и същевременно в  реално време да се направи проверка във всичките информационни системи, както на България, така също и на шенгенската информационна система”.

 

Средствата са осигурени по програма „Външни граници”. През следващата седмица ще бъде открит и 58-километров участък на българо-турската граница, който ще бъде оборудван с интегрирана система за защита на външната граница на европейския съюз.

 

Репортер: Иван Черкезов