Ще може да минете и по очертанията на един от от първите християнски храмове

От 1 септември посетителите на новата метростанция "Сердика 2" в столицата ще могат да видят едни от първите керамични съдове в човешката история.

 

Не знаем как са се наричали хората през неолита, но виждаме свидетелства, че са живели в днешна София. В такива съдове са съхранявали жито, смята нашият гид - археологът д-р Тодор Чобанов. Според него е категорично, че това са хората, които донасят тук интензивното земеделие от съвременен вид и зърнените култури, каквито се потребяват и до днес.

 

Преди 9 000 години грънчарско колело не е имало, но такива изящни съдове са правени. 

 

От по-ново време - на римската античност, разбираме, че империята не е претопила религиозния култ на тракийските си жители към Тракийския конник.

 

Облекченията в ежедневието са били обнародвани в своеобразни стенвестници - този от 580 г. информира за ремонт на водопровода в античния град. А това е парче оловен водопровод, само на броени метри под стъпките ни днес. Ако изберем черните плочи на входа на метростанцията, ще минем по очертанията на един от първите легални християнски храмове. Простирал се е нататък, а това са основите и част от стената на абсидата.

 

Изпуснахме много влакове, за да разгледаме и да покажем в аванс това, което от 1 септември всеки ще може да види в пресечната точка на софийското метро и никъде другаде по света.

 

Репортер: Рада Богданова