Заради неподчинението си част от служителите бяха уволнени...

Уволнения последваха в пловдивския градски транспорт ден по-късно след провелия се на 24-ти септември протест на шофьорите. Въпреки предупрежденията за дисциплинарни наказания, шофьорите и кондукторите бойкотираха за втори ден работата. Те настояват да получат всичките си дължими заплати. От 14 месеца те не са взимали пълните си възнаграждения, а от юни тази година разчитат само на 300 лева месечно.

Въпреки че фирма “Градски транспорт“ обслужва само една трета от линиите, пътниците чакаха по спирките с часове.

Едва по обед 30 автобуса излязоха на работа. Шофьорите обясниха, че тръгват от страх да не бъдат уволнени, тъй като заради протеста петима вече са дисциплинарно освободени.

Потърпевшите шофьори се оплакаха пред камерата на Нова ТВ, че нямат пари за ток, за храна и за заемите. Допълват, че положението е „отчайващо”.

Всички протестиращи ще получат предупреждение за уволнение. Затова и повечето работници постепенно се отказват от стачката. Междувременно бяха уволнени и двамата заместник-директори на фирмата, защото не успели да потушат протеста.

За да започне изплащане на забавените заплати, общината вече преведе 150 хиляди лева на дружеството.

„Специално в този случай, специално заради това напрежение ние изплащаме субсидията и компенсацията два-три дни по-рано от нормалното всеки месец”, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Изпълнителният директор на фирма “Градски транспорт“ – Пловдив Ангел Батаклиев обаче опроверга тази информация и поясни, че от обещаните 150 хиляди лева са били преведени само 92 хиляди лева, които „не са достатъчни”.

Оказва се, че разликата от 58 хиляди лева е заради санкция за неизпълнени курсове.

Репортер: Благой Бекриев