Масивите се следят денонощно от две групи с по двама човека

Санданско село сложи край на кражбите на земеделска продукция, като си събра собствен охранителен отряд. От няколко години жителите на санданското село Враня сами охраняват лозята си. На помощ на ентусиастите понякога се впускат и служители на гранична полиция.


Основният поминък в селото е отглеждането на лозя. Всяко семейство има собствен лозов масив. И освен за добрата реколта, местните зорко следят и за сигурността на масивите си, защото споделят, че "парен каша духа".


„Първите години имаше много. Даже на моя брат откраднаха цели редове и полиция докараха и не можаха да ги открият. След дъжд имаше стъпки големи и не можаха да ги открият, но сега няма толкова кражби”, споделя Люба Димитрова.


За да предпазят продукцията си за в бъдеще, хората във Враня решават да вземат нещата в свои ръце. С помощта на кмета веднага е създаден доброволчески отряд и график с дежурствата.


Масивите се следят денонощно от две групи с по двама човека. За улеснение на наблюдаващите има и бинокъл, а охраняемата зона е обозначена със специална табела, на която пише въоръжена охрана.


За няколкото години охрана местните патрули успяват да заловят десетки крадци на местопрестъплението. Изненадани са от факта, че сред тях има и жена.


Репортер: Екатерина Николова