Въпреки че е спечелил дело срещу Здравната каса, втори месец не получава обезщетението си

Собственик на бургаска аптека спечели дело срещу Здравната каса. Вече втори месец обаче не може да получи обезщетението, което съдът му е присъдил. Безсилен се оказва и съдебният изпълнител, нает от него. След като преминал през всички институции, фармацевтът потърси за съдействие екип на Нова ТВ.

Георги Неделчев завел делото срещу Здравната каса в края на миналата година. Причината - 31 забавени плащания от страна на Касата към аптеката за лекарства, които напълно или частично се покриват от държавата.

”След като Касата закъснее с няколко дни това води до автоматично изключване на компютъра от склада, в който аз вече не мога да си пазаря лекарства”, обяснява собственикът н аптеката.

Районният съд излиза с решение в полза на фармацевта на 7 юни. Касата не обжалва в двуседмичния срок, но и не превежда обезщетението. Затова Неделчев търси услугите на съдия-изпълнител

”Подадена е първо молба за доброволно изплащане, но не са изплатени. После е подаден изпълнителен лист, за да може да бъде запорирана сметката, за да си вземем парите, но сметката на Касата е бюджетна и просто това няма как да стане”, допълва Георги Неделчев.

От Регионалната здравна каса в Бургас са категорични, че към момента има само съдебно решение, но не и покана за изплащане на сумата.

Сумата, която има да получава по това дело Георги Неделчев е по-малко от 500 лева.

Собственикът само на тази аптека има до момента спечели осем дела срещу НЗОК. По думите му води делата не заради парите, а защото иска да промени начина на работа.

Репортер: Цеца Алексова