Консервацията и реставрацията на сградата ще започне в началото на 2013 г.

Катедралният храм “Св.Св. Кирил и Методий” в Бургас може да се срути заради строящ се до него подземен паркинг. Притеснението е на Сливенската митрополия. Оттам настояват в министерствата на културата и регионалното развитие, както и Дирекцията за строителен контрол да се намесят и да спасят сградата, която е паметник на културата.

От появата на първите пукнатини преди Коледа миналата година до сега са правени много опити храмът да се укрепи. Въпреки това той остава затворен за посещения и служби. Последната среща за тежкото състояние на храма е била в края на август.

Отец Петър, който е председател църковно настоятелство, обясни, че тогава е бил поставен едномесечен срок, за да има писмено поети гаранции за възстановяването на храма във вида. в който е бил. След изтичането на срока обаче, такива гаранции все още няма, разтревожени са от настоятелството.

От общината обясниха, че към настоящия момент текат конструктивно обследване и се приключват предписаните от консултанта и от проектанта действия. В момента се изготвя и проектното задание за консервация и реставрация на сградата. Реално работата ще започне в началото на 2013 година, а изпълнението на проекта ще продължи около една година.

От църковното настоятелство обаче се притесняват, че след като завърши строежът на паркинга, концесионерът няма да плати за ремонта на храма. От фирмата пък отговориха, че до момента са дали над 600 000 лева за укрепване на църквата и ще продължат да го правят.

Репортер: Цеца Алексова