В него ще се събират средства и за допълнителните разходи около лечението

Жители на Добрич имат идея за създаване на регионален фонд за лечение на деца в чужбина. В него ще се събират средства не само за лечението, но и за допълнителните разходи, които имат родителите около пътуване до друга държавата или купуване на консумативи.

Идеята е да се обединят различните благотворителни кампании на деца със здравословни проблеми, с тежки заболявания и увреждания, казват инициаторите.

„Обединявайки всички благотворителни кампании за лечение на деца в един фонд, ще се преодолее тази практика всеки родител да събира пари за каквото му хрумне”, смята Красимира Обретенова, от сдружение „Свети Мина”.

Така веднъж ще се контролират вече набраните средства и използването им по предназначение и втори път ще  се насочат в правилната посока .

Най- голямата роля на този фонд ще бъде в подпомагане на семействата при нужда от спешни макар и не големи суми. Какъвто е случаят със малката Ивет. Фондът за лечение на деца в чужбина е отпуснал средства за лечението й. Семейството й обаче има нужда от още, макар и не толкова много пари.

„В момента нуждата ни е за заплащането на самолетния билет на съпруга ми за продължаващото лечение в Германия. На съпруга ми самолетният билет е 700 лева. Ако съществуваше този фонд, нямаше да се налага да търсим пари, а щяхме веднага да го заплатим”, заяви Марина Пешева, родител на дете с увреждане.

 Подобен е и случаят с ортопедичните обувка на малката Ивет, без които тя не може.  

„От Агенция социално подпомагане ни се полагат два чифта обувки на година, като единият чифт струва 210 лева. Следващите два сезона ние си ги купуваме обувките”, обясни майката.  


С новият фонд проблеми като тези на родителите на Ивет би трябвало да се решават по-бързо и по-лесно.