Новороденото получило изгаряния, след като медицинска сестра пуснала печка срещу леглото му

Възрастна жена и бебе починаха след инциденти в две различни болници. Новороденото получило изгаряния в частна клиника в Плевен, след като медицинска сестра пуснала печка срещу леглото му. На 29 октомври пък жена почина в пазарджишката болница, след като токът в лечебното заведения спрял заради авария.

76-годишната Йорданка Попова, бивш главен лекар на болницата в Пазарджик, почина в лечебното заведение в момент, когато токът спрял аварийно. Първоначалната версия е, че резервният генератор не се е включил, заради което апаратът за командно дишане на жената се изключил. От ръководството на болницата обаче са категорични, че не може да става дума за човешка грешка.  

По думите на д-р Пенко Кацарски, жената е починала заради критичното си състояние и допълни, че няма връзка между смъртта й и спирането на тока.

Здравният министър Десислава Атанасова разпореди проверка и заплаши с уволнение евентуалните виновници. Според Атанасова още преди месец са били проверени електрозахранването, резервните мощности и асансьорните уредби в лечебните заведения в цялата страна.

„Всички системи са били проверени в лечебното заведение и е следвало да се включи автоматично електрическото захранване. Разбира се, ние ще поискаме, когато приключи проверката, да се направи и експертиза на техническото състояние на агрегатите отново”, заяви здравният министър.

Предстои и от EVN да обясняват причините за аварийното спиране на тока. Близките на починалата жена обясниха за Нова телевизия, че не откриват връзка между аварията и смъртта й. По тази причина, няма и да търсят отговорност от болницата.

По другия случай - починалото новородено, което е получило изгаряния в плевенска клиника, вече е образувано досъдебно производство. Министерството обаче не може да се намеси, тъй като болницата е частна.

„Ако родителите на починалото бебе имат съдебни искове срещу търговското дружество, лично срещу директора, срещу дежурния лекар - по гражданскоправен и наказателноправен път ще си ги установяват”, обясни здравният миинистър.

Очаква се съдебните медици тепърва да изяснят обстоятелствата около смъртта на новороденото.