Оказва се, че работниците с месеци не са получавали заплатите си

Фирмите, с чиято техника се строи магистрала „Марица”, са готови да обявят гражданско неподчинение. Причината е, че не са получавали парите си от месеци.


На среща днес (30 октомври) те поискаха обяснение от изпълнителя на магистралата, който ги е наел, както и от Агенция „Пътна инфраструктура”. Срещата се състоя на метри от бъдещата магистрала. Над 35 фирми от цялата страна участват в строителството й със своя техника, наети от официалния изпълнител. По техни сметки те имат да получават около 3 милиона лева.


„От февруари месец, което съм заработил до юли месец не ми е платено. Прибрах си камион, имам неразплатени сметки за части и си стоя вкъщи”, разказа Анастас Георгиев.


Друг засегнат от обстановката е Светльо Стоянов. „Не ми е плащано от март месец досега. Не съм плащал заплати на работници, не съм плащал на данъчните осигуровки. Всичко това води до едни доста неприятни последици. Рискът да престана да съществувам като фирма е доста голям”, твърди още той.


Предприемачите бяха подкрепени от колегите си, които строят магистрала „Тракия”.


От компанията – изпълнител не успяха да обяснят защо не са плащали на партньорите си. А преди журналистите да успеят да попитат, пътят им беше препречен от масивни гърбове.


От Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че всички дължими суми от тяхна страна са преведени на изпълнителя и нямат отношение към спора.


В крайна сметка след споровете фирмите получиха обещание да получат поне половината си пари до две седмици.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Димитър Иванов