Решението беше взето от Министерски съвет

 

Петък ще бъде ден на национален траур заради смъртта на българския патриарх Максим. Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Ден на траур е обявен днес и в родното село на патриарха - село Орешак. Знамената пред кметството са свалени наполовина. В Орешак вече започна организацията на погребението.

Вече тече седемдневният срок, в който Светият синод трябва да избере временен наместник, който ще ръководи Светия синод до избора на наследник на Максим, който ще се проведе вероятно през март.


Във вторник на извънредно траурно заседание висшият клир обсъди датата на погребението на патриарха и прочете завещанието му.


Партиарх Максим почина на 98-годишна възраст, след продължително лечение в правителствена болница. Миряните ще могат да се поклонят пред тленните му останки в четвъртък на служба в храма "Света неделя". На следващия ден в "Александър Невски" ще има траурна церемония в негова памет.


По негово желание, записано и в завещанието му, патриархът ще бъде погребан в Троянския манастир в петък. Днес в родното място на патриарх Максим - село Орешак, е обявен ден на траур.