Пловдивският митрополит Николай ще води заупокойната литургия в църквата "Света Неделя"

Стотици миряни се поклониха пред паметта на патриарх Максим в църквата „Света Неделя”. В храма десетки висши духовници също отдадоха последна почит към Негово Светейшество. Премиерът Бойко Борисов, министри и политици дойдоха на поклонението.

Заупокойна литургия отслужи Пловдивският митрополит Николай, който оглави и Софийската епархия след смъртта на Максим.

Поклонението пред патриарха е в деня, когато църквата почита Свети Архангел Михаил. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

И в обедните часове в храма продължават да пристигат граждани, за да си вземат последно сбогом с патриарх Максим. Поклонението пред тленните му останки ще продължи до края деня.

Траурната церемония протича при засилени мерки за сигурност. Около 150 полицаи охраняват поклонението пред мощите на българския патриарх. През проверки и специално поставени заграждения минават и всички граждани, дошли да се простят с патриарха. Движението около храма също е затворено.

Първо пред тленните останки на патриарха се поклониха висшите духовници. Около 10.30 ч. сутринта в митрополитската катедрала „Света Неделя” пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета, за да сведат глава пред паметта на Негово Светейшество.

Очаква се у нас да пристигнат и представители на 13 църкви от цял свят, сред които и гръцката, албанската и сръбската. За да се включи в траурните церемонии, още на 8 ноември рано сутринта пристигна Вселенският патриарх Вартоломей.

Вартоломей: Максим беше боец, изпълнен с търпение

„Имам много и само добри спомени от покойния Максим”, заяви още при пристигането си Вселенският патриарх Вартоломей.

„Днес пристигам много тъжен в България, защото загубих един приятел. Тези 41 години на неговата патриаршия не бяха лесни, но Максим бе боец, изпълнен с търпение”, допълни Вартоломей. Той изрази увереност, че митрополитите у нас ще изберат най-добрия патриарх за България.

В катедралния храм „Св. Александър Невски” на 9 ноември от 9 ч. сутринта ще започне света литургия в памет на патриарх Максим, а опелото на патриарха ще бъде от 10.30 ч. и най-вероятно ще бъде водено от Вселенския патриарх Вартоломей. Въпреки първоначалната информация, в траурната церемонията ще могат да се включат и обикновени граждани. На нея ще присъстват още президентът Росен Плевнелиев и председателят на парламента Цецка Цачева. След това патриархът ще бъде погребан в Троянския манастир.

9 ноември е обявен за ден на национален траур.

Репортер: Георги Георгиев