Потърпевши разказват как близките им разпродават имотите си, за да отидат в Сибир

Аз не знаех, че е секта. Тя ми обясняваше, че отива от любопитство, да види какво си говорят там. Така започнаха нещата, докато не отиде сама в Сибир. Тогава вече се уплаших”. Това разказва един от потърпевшите българи, чиято жена заминава за Сибир, за да живее в религиозната общност на Висарион.


„Тази секта е образувана от руснака Сергей Торов, който впоследствие се прекръстил на Висарион. Този руснак една сутрин се събудил и решил, че е живият Бог на Земята. Направил си едно селище в Сибир и започнал да привлича последователи. Сред тях има и много българи. Те, за съжаление, разпродават имотите си, оставят близките си и отиват да живеят там. Но там въпросът е на оцеляване. Те са лишени от всичко – храна, медицинска помощ”, разказа в студиото на „Здравей, България” репортерът на Нова Вероника Димитрова.


„Това е само едно ново религиозно движение, както го наричаме, защото думата „секта” я няма в нашето законодателство и някои привърженици на такива движения атакуват дори само заради употребата на думата „секта”. Тази секта е интересна с това, че предлага пълна утопия. В едно общество в ХХI век да пропагандираш всички тези условия, които те там предлагат или да ги възприемеш, означава, че нещо в теб не е съвсем наред”, заяви богословът проф. Иван Желев.


Целия разговор може да гледате във видеото.


Обстоен репортаж по темата гледайте в „Темата на Нова”, в неделя от 19.30 часа