Целта е да няма повече спекулации, заявява самата тя

Съдия Венета Марковска е подала молба за пенсиониране. Това означава, че тя напуска единствено постовете, които заема във Върховния административен съд, Тя обаче остава законно избран член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание, защото изборът й на практика още не е отменен.

Марковска избра да информира за решението си лично премиера Бойко Борисов като председател на партията, която е подкрепила нейната кандидатура. Среща с останалите партии, гласували за нея обаче, не е имало. Марковска е посетила премиера заедно с един от независимия депутат Дарин Матов, които стоеше зад номинацията й. 

„За да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред”, заявява Марковска.

Пред Дарин Матов Марковска гарантирала, че няма да подава молба за нова клетва. Това обаче не променя факта, че без отмяна на решението в пленарна зала, тя ще продължи да бъде законния изборна парламента за Конституционния съд. С пенсионирането си тя напуска само Върховния административен съд. По този начин висшият съдебен съвет няма да може да провери сигналите срещу нея, тъй като тя вече няма да е магистрат.

В писмото на Върховната касационна прокуратура се казва, че няма данни Марковска да е извършила престъпление. Самата тя продължава да отказва разговори с журналисти, за да обяви позицията си лично.
 
Вероятно Венета Марковска все пак ще търси правата си по съдебен път, но как и кога - не е решила.

Припомняме ви, че Марковска беше избрана за конституционен съдия от квотата на парламента. Заради появили се съмнения за конфликт на интереси президентът Росен Плевнелиев прекъсна церемонията, на която Марковска щеше да положи клетва и напусна залата. Така процедурата беше блокирана.

Името на новото попълнение в Конституционния съд, което ще заеме мястото на Венета Марковска, се очаква да стане ясно днес.

След лична уговорка между премиера Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов стана ясно, че „сините” ще издигнат свой кандидат, а депутатите на ГЕРБ ще гласуват за него. Нито Бойко Борисов, нито лидерът на СДС Емил Кабаиванов обаче имат право да участват в процедурата по избор на нов съдия от квотата на Народното събрание. Кандидатът на СДС за Конституционния съд е Петър Стоянов - президент от 1997 до 2001 година.

 

От "Коалиция за България" обявиха, че няма да участват в новата процедура и няма да номинират свой кандидат за Конституционния съд. Червените нарекоха договорката между ГЕРБ и СДС политическа сделка.