От ДСБ обявиха, че няма да участват в процедура по избор на нов член на институцията

СДС издигна кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. Номинацията на бившия президент и бивш лидер на партията, идва ден след изказването на премиера Бойко Борисов, който обеща подкрепата на ГЕРБ за кандидата на СДС, който и да е той.

Междувременно стана ясно, че съдия Венета Марковска е подала молба за пенсиониране.

Кандидатурата на бившия президент Петър Стоянов беше обявена след заседанието на Националния изпълнителен съвет на сините.

„С безспорния обществен авторитет и морал, който притежава Петър Стоянов, ние сме убедени, че освен член, той ще бъде и естественият председател на Конституционния съд”, заяви председателят на СДС – Емил Кабаиванов.

Петър Стоянов обясни, че се ласкае от номинацията. Допълни, че оттеглянето му от международните организации, с които работи, ще предизвика сериозни сътресения. За това поиска време за размисъл.

„На мен ми трябват минимум три дни, за да мога да реша за себе си как бих могъл да приключа или да не приключа тези свои международни ангажименти”, обясни президентът (1997 – 2001 г.).

Без да отговаря на въпроси Стоянов си тръгна. Председателят на СДС Емил Кабаиванов коментира, че в партията не мислят за резервна кандидатура за Конституционния съд. Кабаиванов отрече, че с номинацията сините завиват към ГЕРБ, след като ден по-рано премиерът Борисов ги призова да издигнат свой кандидат, който управляващите ще подкрепят.

„С тази кандидатура ние завиваме към СДС, към истинското СДС. За тази кандидатура министър-председателят научава в този момент, в който научавате и вие”, обясни Кабаиванов.

Кабаиванов обясни, че депутатите на СДС трябва да внесат предложението за Петър Стоянов в парламента. Част от народните представители на сините обаче,  не са в добри отношения с новото ръководство на СДС. Не стана ясно как те ще бъдат принудени да изпълнят решението.    
 

Репортер: Ина Гълъбова