Недоволството срещу него се надигна заради стремежа му да разшири драстично правомощията си

Не стихва напрежението в Египет, където продължават протестите срещу президента Мохамед Морси. Недоволството срещу него се надигна заради стремежа му да разшири драстично правомощията си.

Най-висшата съдебна инстанция в Египет обвини президента Мохамед Морси в безпрецедентно посегателство срещу независимостта на съдебната власт. На извънредно заседание, свикано по повод указа на Морси от четвъртък, Върховният съдебен съвет настоя президентът на републиката да премахне всички текстове, които поставят под съмнение независимостта на съдебната власт и на нейните решения.

Издадените по-рано тази седмица укази дават на президента Мохамед Морси почти абсолютна власт и имунитет от обжалване на решенията му пред съда или друга инстанция до приемането на новата конституция.

Указите предизвикаха и масови протести в Кайро и повечето големи градове, чиито участници дори поискаха Морси да се оттегли от поста. Партии с различна политическа ориентация приканиха поддръжниците си да се съберат в Кайро, на площад "Тахрир" във вторник, за да се противопоставят на властта на президента Морси.