Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството, събрало се на площад Тахрир в Кайро

15-годишен младеж загина по време на протестите срещу правомощията на държавния глава в Египет. Момчето, за което се смята, че е привърженик на партията на президента, стана първата жертва от началото на демонстрациите.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството, събрало се на площад Тахрир в Кайро.

На фона на продължаващото недоволство президентът Мохамед Морси заяви, че декретът, даващ му безпрецедентни пълномощия, е временен и той няма намерения да концентрира властта в ръцете си.

Държавният глава заяви още, че е решен да постигне споразумение с останалите страни в тази конфликтна ситуация. Декретът има за цел да предпази демократично избраните институции, каза още Мурси.

Изявлението на президентството има за цел да отхвърли опасенията, че държавният глава се превръща в диктатор, коментират анализатори. Очаква се по-късно днес Мохамед Морси да се срещне със съдиите от Върховния съд, за да обсъди с тях документа. Съгласно него нито една институция не може да отменя решенията на президента. В него има и забрана съдиите да разпускат парламента, който в момента изготвя нова конституция.