Това според тях ще замърси водоизточника и ще съсипе нивите им

Хората от село Пали лула се вдигнаха на бунт срещу разработването на кариера за пясък и чакъл. Това според тях ще замърси водоизточника и ще съсипе нивите им.

 

Фирмата концесионер има около 40 декара собствена земя в землището на селото и смята да изкупи още над 400 декара в село Пали лула и съседното село Охрид.

 

Най-големите притеснения за хората идват от възможността изворът в селото да пресъхне, след като започне да се копае. Той извира от подземна река. Ако изкопните машини стигнат до нейната дълбочина, има опасност налягането в извора да падне и той да пресъхне. Така ще остави без вода над 2000 души. Той снабдява с питейна вода пет села.

 

Министерският съвет е отдал концесията на фирмата за 35 години. Според изпълнителния директор на фирмата място за притеснение няма. Всичко по проекта е съгласувано с Министерството на околната среда и водите и при работата ще се спазват техните разпоредби.

 

„Добивът ще се извършва на дълбочина от 1,8 метра, на сухо, няма да се стига до вода”, каза Петър Димитров, изпълнителен директор на фирмата.

 

От Общината защитават мнението на хората и дават отрицателно становище.

 

Повече по темата гледайте във видеото.