Главният архитект на община Несебър обаче твърди, че нарушение няма

Започна строителство на жилищен комплекс върху защитените пясъчни дюни в Несебър. За това сигнализираха еколози, които уточниха, че става въпрос за терен от близо 29 декара. Работата е започнала в празничните дни, когато държавните структури почиват. Въпреки това на 30 декември сутринта на мястото са били представители на РДНСК- Бургас

Пясъчните дюни между Равда и Несебър са един от последните хабитати по Българското Черноморие. Въпреки това багери заравняват пясъка .

Те са включени в Натура 2000, защитена територия са. Така че, разрушаването на дюните е престъпление по силата на Наказателния кодекс. Освен това по силата на Закона за Черноморското крайбрежие е забранено всякакво строителство върху дюните, дори и временни постройки”, обясни екологът Радостина Ценова.

При появата на екип на Новините на Нова да работят останаха единствено двама мъже върху камиона.

Работниците потвърдиха, че са започнали работа по празниците, а кой им е наредил да копаят – не стана ясно.

Оказа се, че върху терена е предвидено изграждането на комплекс от двуетажни жилищни сгради.

Главният архитект на община Несебър обясни, че няма нарушение и строителното разрешение е издадено на несебърска фирма в последните работни дни преди коледните празници. В документацията имало и положително становище от екоинспекцията в Бургас.

По телефона главният архитект на община Несебър уточни, че територията, върху която се строи, не са пясъчни дюни:

„Според документите, които имаме в общината, това е терен на държавен горски фонд, придобит със закупуване от държавата ,с променено предназначение.”

Екологът Радостина Ценова обясни, че мястото наистина е в границите на горския фонд, но направи следното важно уточнение:

„Знаете за скандалните заменки, за промяната на предназначението на земите, така че този „горски фонд” лесно се е превърнал в урбанизирана територия, но и за вашите зрители е видно че това не е гора. Това са си пясъчни дюни.”

Архитект Димов уточни, че теренът е продаден от Министерството на земеделието и горите през ноември тази година на частни физически лица.

От регионалната структура на ДНСК в Бургас обещаха още в първия работен ден на новата година - на 2 януари, да проверят разрешителните за строеж.

До тогава строежът върху дюните ще продължи.

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Цеца Алексова