Земеделският министър бе изслушан от корупционната комисия, която заговори и за нарушения на предишната власт

Няколко нарушения е открила междуведомствената комисия по скандала с несебърските дюни. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че в единия случай става въпрос за укрити документи - като този, че там действително има дюни. При втория има дублиране на документи с еднакъв входящ номер и дата, но с различно съдържание.

 
Всички констатации са били предадени на прокуратурата
 
Найденов беше изслушан и от корупционната комисия на Яне Янев. Вместо с „Дюнигейт” обаче комисията реши да разследва приоритетно заменките, направени от предишното правителство
 
За виновен в "Дюнигейт" земеделският министър посочи бивш шеф на екоинспекцията в Бургас, който в един и същ ден издал две противоположни становища - в едното се изисквало екологична оценка преди дюните да бъдат извадени от Горския фонд, а в другото се нареждало изключването без такава оценка. 
 
„Аз не чух разумно обяснение как така ще продадеш 29 декара на черноморското крайбрежие и няма да си направиш труда да проучиш по-детайлно този случай? Всеки ден ли продавате имоти на черноморското крайбрежие?”, риторично попита червеният депутат Мая Манолова.
 
Аз не търча по плажовете, за да проверявам всеки един имот на място. Защото да си говорим истината - в момента реално е едно, на хартия е друго”, отговори Боянова. 
 
Мирослав Найденов призна, че има още пет терена около скандалния в Несебър, които са извадени от Горския фонд и към които има проявен инвеститорски интерес. Сделките са замразени, а министърът отрече сред инвеститорите да има приближени до властта.
 
Председателят на комисията Яне Янев насочи прожекторите към заменките на предишния кабинет.
 
„Това, което погледнах тук, ми се плаши окото. Тези сделки нали не ги е направил Мирослав Найденов? Вие ли сте ги направил, г-н министър, да ви обесим? Ако през 2008 г. сте ходил тайно в министерството  и сте подписвал, дайте да ви метнем още сега въжето и да се приключи”, коментира Янев.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Мария Цънцарова