Властите са категорични, че заразената продукция не е стигнала до пазара

52 килограма кюфтета са били конфискувани от склад на шуменска месопреработваща фирма. Цялата партида е била заразена със салмонела. Властите са категорични, че никаква част от заразената продукция не е стигнала до пазара и съответно до трапезата ни.


Каймата за кюфтетата била смес от свинско и телешко месо. Наличието на болестотворната бактерия било засечено при официален контрол. Веднага цехът е запечатан, дезинфекциран и са пуснати нови проби.


„Към този момент всички са отрицателни. Важно е да се отбележи, че произведената продукция не е напуснала територията на предприятието, т.е. тя е била налична в склада на обекта и е насочена за унищожаване в екарисажа”, обясни д-р Иван Гочев, нач.отдел „Контрол на храните” – Шумен.


Инспекторите отказаха да назоват името на фирмата. Понеже фирмата е въвела собствена система на самоконтрол успяла категорично да докаже, че цялата заразена продукция не е напускала склада. Не всички месопреработватели обаче имат такива. За това инспекторите съветват за пазаруване само от регламентирани търговски обекти.


„По принцип салмонелата се унищожава при температура 75 градуса за 15 секунди, така че добре изпечени, добре сварени ястия е гаранция, че няма да предизвикат салмонела”, обясни още д-р Иван Гочев.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Лилия Вълкова