Според него на този етап няма основание прокуратурата да бъде сезирана за досието „Буда”

На този етап няма основание прокуратурата да бъде сезирана за двата документа по досието „Буда”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Според него не може да бъде предмет на проверка фактът, че има два документа, „които винаги могат да станат и три”.

„Не става дума за три картона за премиер, а просто за три картона”, допълни главният прокурор. Той посочи, че след като се запознае с новите документи, които излязоха по случая "Буда", ще може да каже дали те са класифицирани, но за момента няма такава информация.

Сотир Цацаров определи досиетата като „една библиотека, един гардероб със скелети, който периодично в удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира”.

„В един удобен момент нещо се вади, нещо излиза в публичното пространство. Колко е вярно, колко не е вярно, достатъчно е да се извадят картони, таблици и оттам насетне колелото се завърта по един и същи начин вече години, години, години”, коментира Цацаров.

Същевременно главният прокурор се изказа и по темата с атентата в „Сарафово”. По думите му засега няма официално искане от Ливан за документацията по разследването.

Цацаров отново обясни, че изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов е на базата на доказателства и оперативни данни.

"Оповестяването е решение, което е политическо, но се опира на обективни данни по делото. Това обаче не избягва моята позиция, че имаме дело, което е готово за съд", каза той.