При консумация на ток за около 100 лв., клиенти се оплакват, че трябвало да платят 250 лв.

Пловдив излиза на протест срещу EVN заради високите сметки за ток в неделя, 10 февруари. Междувременно, протестите срещу „Енерго-Про”, което обслужва Североизточна България, вече започнаха. В Шумен след организация в социалните мрежи и без официално разрешение за протест, недоволните клиенти се събраха пред дружеството заради сметките си за ток.

Хората се оплакаха, че при консумация на ток за около 100 лв., трябвало да платят  250 лв. като крайна цена. Причина били редица компоненти, които натоварвали реалната сметка.

„Никой не е дошъл да ми обясни какво е „пренос на ниско напрежение”, „пренос на високо напрежение”, „зелена енергия”… Не стига, че плащаме толкова неща. Не мога да се побера в кожата си, ще получа инфаркт ви казвам”, сподели недоволен клиент.

Други хора се оплакаха, че за един и същи период в две поредни години, с едни и същи електроуреди в домакинството и консумация на ток, сега сметката е двойна.

„Ние си мерим ампеража. На контактите им намаляват ампеража, за да дърпат уредите повече ток, в това се убедихме”, категорични са други клиенти.

От „Енерго-Про” обясниха  че по-високите сметки за ток били заради това, че отчетният период бил с 10 дни по-дълъг. Освен това покрай празниците хората са харчили повече.  

 

Мобилни приемни на ЧЕЗ отвориха врати

Заради напрежението държавата назначи проверка на „Енерго-Про”. Още на 6 февруари започна проверка на ЧЕЗ заради протестите в Южна България. Затова там вече има мобилни приемни на дружеството. На 6 февруари нейни служители бяха в Благоевград, а на 7 февруари - в Гоце Делчев.

В приемната всички хора от региона могат да подават оплакванията си и да искат проверка на фактурите. За разлика от Пловдив, такава ревизия е безплатна.

От компанията обещаха да обявят резултатите публично.

Сметната палата също започва проверка

 

И още една проверка заради цените - Сметната палата ще проверява Комисията за енергийно и водно регулиране. Това решиха депутатите от комисията за наблюдение на регулатора.  

Експертите ще проверяват начина, по който са определяни цените на топлоенергията, тока, газа и водата в периода януари 2011 година до 31-ви януари 2013 година.

Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Лилия Вълкова