Според тях службите се интересували от евентуалните връзки на Борисов с престъпни групи

Нови документи, които подробно описват оперативното наблюдение по делото „Буда”, бяха публикувани в сайта „Биволъ”. Факсимилетата идват в отговор на твърдението на премиера Борисов, че е бил оперативно интересен заради това, че е охранявал Тодор Живков.

Според документите обаче, службите се интересували от евентуалните му  връзки с престъпни групи и съпричастност към „мощните икономически групировки”.

Премиерът отговори на обвиненията от Брюксел, като заяви, че това са последни издихания на мафията, организираната престъпност и техните политически покровители.

Документите са с дата февруари 1997-ма година. От тях става ясно че службите са се интересували от подробности от родословното дърво и психологическия портрет на Борисов. До контактите му, името на Тодор Живков не се споменава никъде. В изнесените документи пише, че ако бъдат установени престъпни намерения и действия, Борисов е трябвало да бъде арестуван. А ако не – вербуван.  

За момента главният прокурор не вижда причина прокуратурата да се самосезира, макар че ако документите се окажат автентични, има теч на информация от ГДБОП. Още преди да види новите публикувани документи, вътрешният министър допусна фалшификация.

„Не мога да коментирам нещо, което не съм го видял”, заяви министър Цветанов, като допълни, че „оттук нататък ние ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин може би не кореспондират с действителността, те могат да бъдат фалшифицирани”.

Все пак вътрешният министър се ангажира колегите му да проверят автентични ли са документите. Иначе и от МВР, и от прокуратурата обявиха казуса „Буда” за предизборна политическа атака.

Според главния прокурор Сотир Цацаров „това е една библиотека, един гардероб със скелети, която периодично, в политически удобен момент, напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира”. Той уточни, че не става дума за простия факт, че е за премиера.

Според Цветанов изкарването на подобни материали цели изнудване, а това, че премиерът дал съгласието си делото да бъде разсекретено било  знак, че „няма човек, който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната”.

Повече подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Марина Стоименова