Сотир Цацаров допълни, че оповестяването на информацията било политическо решение

Доказателствата, до които са стигнали разследващите на атентата в Бургас, не са достатъчни за започването на дело. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

В същото време настана объркване - кой всъщност е дал разрешение "обоснованото предположение" за участието на „Хизбулла” да се обяви официално.

През последните месеци управляващите неведнъж заявяваха,че знаят кой стои зад атентата, но няма да оповестят официално, преди да имат неоспорими доказателства, които да издържат в съда.

„На този етап делото не е готово за внасяне, но ние работим да бъдат изправени тези хора пред съда. В момента изводът е далеч от това да бъде вкаран обвинителен акт”, поясни главният прокурор.

Осъществени са съществените стъпки, за да стигнем до това обосновано предположение. То е на база на тази информация, която ни е представена от партньорски служби. Има и други косвени доказателства, които показват съпричастността към военното крило на „Хизбулла”, коментира вътрешният министър.

Цветанов обаче не коментира защо правителството огласи информация само на база  "обосновано предположение" и косвени доказателства. Съмнения изрази и следовател по делото.

Различни мнения има и за това имал ли е разрешение Цветанов да оповести тази информация.  Президентът Росен Плевнелиев заяви, че вътрешният министър имал разрешението на главния прокурор да го направи. Сотир Цацаров пък припомни, че на консултативния съвет главният прокурор не присъства и не участва.

„Решението за оповестяване е решение, което е политическо, след КСНС”, обясни Цацаров.

Малко след това, в Брюксел, премиерът Бойко Борисов заяви, че той е дал разрешението информацията да стане публична. Основанието - ДНК-резултати на един от извършителите.

От своя страна, ДАНС са категорични, че няма заплаха за националната сигурност, след обвинението към „Хизбулла”. Това заяви председателят на парламентарната комисия за контрол на агенцията Камен Костадинов. Според него защитата на националната ни сигурност е на най-високо ниво.

Нетаняху е благодарил на Борисов за разследването на атентата  

В същото време международните реакции по случая не спират.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е разговарял снощи по телефона с  Бойко Борисов, съобщиха израелските медии.

Нетаняху е благодарил на Борисов за професионалното и цялостно разследване на атентата в Сарафово. Според израелския премиер резултатите от разследването са ясни и доказват, че „Хизбулла” е виновна. Нетаняху е изразил надежда, че "европейците ще направят нужните заключения за същността на „Хизбулла” след нападение срещу страна-членка на Европейския съюз".

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Марина Стоименова