“Замразяването” на майчинство и детските надбавки предизвика отново недоволството им

Майките излязоха на нови протести в цялата страна, провокирани от замразяването на парите за майчинството и детските надбавки.  В столицата шествие тръгна малко преди обяд от „Народно събрание” към Министерски съвет. Стотици майки взеха участие, като доведоха и децата си на протеста.

Исканията им са свързани основно с обвързването на обезщетението за отглеждане на дете до две години с минималната работна заплата в страната. Те се обявяват също за увеличение на детските надбавки, които да могат да получават всички деца, без това да зависи от праг в доходите на член от семейството. Майките настояват още за осигуряване на места за всички желаещи в общинските детски ясли и градини.

На фона на недоволството от няколко месеца, социалният министър Тотю Младенов излезе с предложение за намаляване срока на майчинството за сметка на по-високо обезщетение за отглеждане на дете през първата година. Идеята беше обсъдена от икономиста Лъчезар Богданов и предшественика на Младенов Емилия Масларова в „Нокаут” по Нова ТВ.

Участниците в столичния протест издигнаха плакати и кукли с лика на финансовия министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС. Протестиращите майки обърнаха внимание на статистическите данни, че за последните три години новородените в България са намелели с 20 хил.

Майките недоволстват от политиката, която водят управляващите спрямо детските надбавки и условията за отглеждане на децата им, като смятат, че по-голям проблем от демографския е именно отношението на властта към най-малките граждани на държавата, заяви Евгения Тодорова член на "За повече грижа за децата в България".

Инициативният комитет планира посещение в Европарламента на 5 март, където негови представители ще запознаят евродепутатите с проблемите на майките и децата в България. Майките ще настояват пред Брюксел и Страсбург за промяна на приоритетите при отпускането на европейски средства.