Програмите позволяват на работещи хора безплатно да повишат квалификацията си

Всички забавени към края на март плащания по програмите „Аз мога” и „Аз мога повече” вече са разплатени, съобщиха от социалното министерство.

 

Програмите позволяват на работещи хора безплатно да повишат квалификацията си. До края на май пък се очаква държавата да се разплати и с работодателите, наели младежи на стаж.

 

В последните месеци хаос беляза програмите, за които плаща Европа. В началото на годината стана ясно, че европейските пари по схема „Аз мога повече” няма да стигнат за всички желаещи. После пък се оказа, че дори и одобрените не могат да използват правото си на безплатна квалификация заради спряно дистанционно обучение. 

 

Проблемите не спряха дотук. В последните седмици пък фирми се оплакаха, че все още не са получили парите си от Агенцията по заетостта за вече проведени обучения. Те бяха категорични, че ако не си получат дължимото, ще спрат курсовете. 

 

От социалното министерство признаха, че по двете схеми държавата дължи на доставчици на обучения над 4 милиона лева. От ведомството уверяват обаче, че от понеделник тези пари са вече по сметките на фирмите.