След техните показания, Цветанов излиза основен подбудител на извършените нарушения

Ново развитие по разследването срещу Цветан Цветанов. Трима от обвинените шефове на службата за подслушване в МВР са дали показания срещу бившия вътрешен министър, твърди вестник „Преса”. След техните показания, Цветанов излиза основен подбудител на извършените в службата нарушения.


От деня, в който прокуратурата обяви, че има достатъчно доказателства за това, че Цветанов е извършил две престъпения, неофициално стана ясно, че до тук се е стигнало след показанията на част от обвинените шефове на службата за подслушване – СДОТО.


От прокуратурата четвърти ден отказват какъвто и да било коментар по темата, с мотива, че не могат да изнасят повече информация и че разследването е спряно заради имунитета на Цветан Цветанов. Самият Цветанов също отказа коментар по новото развитие на разследването. Преди ден обаче той определи прокурорските доказателства срещу него като цитирам „предположения” и отхвърли възможността да носи каквато и да било отговорност.


„Никога не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото сами разбирате, че няма как да се случи в условията, в които работи системата и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, което беше поискано от ГЕРБ. Винаги съм се ръководил от закона, всяко разрешение, което съм подписвал, то е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия и тогава е идвало за подпис при вътрешния министър”, обясни бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


Според прокуратурата обаче тук не говорим за нарушения при използването на законни СРС-та, а за създаване на условия за незаконни и нерегламентирани подслушвания. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Цветан Цветанов, в качеството си на вътрешен министър съзнателно е допуснал подчинените му директори на службата за подслушване в МВР - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров да извършат престъпления.


Дори и тримата директори да свидетелстват срещу Цветан Цветанов обаче, на прокурорите ще им трябват и други доказателства, обясниха за Нова телевизия столични адвокати. Причината – съдът ще разглежда обясненията им с двойствен характер, защото самите те са обвиняеми по същото дело и имат изгода да свидетелстват срещу Цветанов. Евентуалните техни признания за извършено престъпление и показанията им срещу бившия вътрешен министър, биха спомогнали за намаляване на евентуални техни осъдителни присъди.