До момента кандидатите са 18. Срокът за подаване на проекти е до края на месеца

Около един милион и половина лева остават от спешния пакет социални мерки на служебното правителство. В началото на април кабинетът отдели 41 милиона за подпомагане на най-бедните. Неусвоените пари ще бъдат  използвани за разкриването на нови обществени трапезарии. Оказа се обаче, че въпреки наличието на средства, желаещи да отворят обществена трапезария, липсват.


Обществената трапезария в столичния квартал „Слатина” е една от първите в страната. Ежедневно тук топла храна получават над 100 души от най-уязвимите групи на населението.
В спешния пакет от социални мерки служебното правителствто задели 2 милиона и 400 хиляди за разкриването на над 100 социални кухни за около 9 000 души. Сумата ще бъде увеличена с още 1 400 000 лева, останали от помощи и добавки. Така държавата ще даде около 4 милиона лева за повече от 150 нови обществени трапезарии.


До момента обаче желание да отворят социална кухня са проявили едва 18 кандидати.

Липсата на интерес от страна на общинските кметове експертите коментираха така: „Предполагам, че може би покрай изборите съвпаднаха нещата, голямата им ангажираност” обясни Надя Василева – ръководител на проект „Обществени трапезарии”.


Причината обаче е и друга. Държавата дава пари само за храната в кухните, за всичко останало, като например място и персонал, трябва да се погрижат кметовете:


„Трудът на хората, които правят това, за да имат ежедневно хората храна, е абсолютно безвъзмезден. Това го правят в обедната почивка хората от районната администрация, това го правят в обедната си почивка хората от Социалния център за интеграция”, разказа кметът на Слатина Антоанета Апостолова.


От социалното министерство вече са се свързали с всички общински кметове в страната, така че те да кандидатстват с проектни предложения. За целта срокът за подаването им е удължен до края на месеца.


Повече по темата гледайте във видеото.