Президентът настоява за бързо решаване на въпроса със СРС-тата

Президентът Росен Плевнелиев призова въпросът със специалните разузнавателни средства да се реши в най-кратки срокове. Държавният глава одобри идеята тази дейност да се изнесе в специална агенция, която да се контролира от парламента.  


Плевнелиев даде 100-дневен кредит на доверие на новото управление.


Генерално подкрепям реформите, подкрепям скоростта, с която те се извършват, радвам се, че се носи ясна отговорност за тях, но искам да бъдат добре обяснени, за да бъдат и подкрепени. Големият въпрос е дали тези реформи, които се подготвят по отношение на закона за СРС-тата – както и в МВР – ни посочват пътя напред – към по-голяма ефективност и по-малко скандали, добре работещи институции в интерес на гражданите”, заяви президентът.


Въпреки това, той призова за бързо и окончателно решаване на въпроса с подслушването


Държавният глава коментира и готвените промени в структурите на МВР, които предизвикаха сериозни дебати между предишните и новите управляващи.


Все още е необходимо да се обоснове много добре ролята и мястото на ГДБОП – къде точно трябва да бъде намерена и къде точно да бъде позиционирана. Има аргументи „за” и „против”. Ще се радвам на задълбочен дебат в парламента. Нека да се чуе гилдията, нека да се чуят и партньорите ни в чужбина”, призова Плевнелиев.