Ердоган призова турците за същото

Обстановката в големите градове в Турция „запазва напрегнатия си характер”, забелязаха от Министерството на вътрешните работи в предупреждение до български граждани в югоизточната ни съседка. До този следобед в българските дипломатически представителства не е постъпвала информация за пострадали или задържани българи, става ясно от разпространеното съобщение.

 

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да не вземат участие в демонстрациите и да избягват района и околностите на площад "Таксим" в Истанбул, особено след 20:00 часа, гласи предупреждението. В него дипломатите посочват също районите на централния площад "Къзълай", бул. "Ататюрк", парковете "Куглу" и "Гювен", ул. "Туналъ" в столицата Анкара.

 

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, отбелязват от външно министерство.

 

Междувременно напрежението на „Таксим” се покачи отново, след като части за борба с безредиците започнаха от сутринта нова офанзива за разчистване на истанбулския площад. Полицията предприе акцията въпреки заявеното от премиера Реджеп Тайип Ердоган намерение да се срещне с представители на протестиращите. Стана ясно още, че правителството проучва някои от исканията им.

 

Днес Ердоган призова демонстрантите да напуснат парка „Гези”, в чиято защита избухнаха първоначално сблъсъците. На заседание на своята Партия на справедливостта и развитието той заяви, че антиправителствените протести са опит да се подкопае репутацията на Турция и нейната икономика. По думите му те вече са прераснали в насилие и на тях не може да се гледа като на борба за демократични права.