Полицията отведе двама от най-активните в мелето

Със сблъсъци с полицията и протести бяха съпроводени опитите на новия областен управител на Благоевград Муса Палев да заеме поста си. В понеделник, 17 юни, той влезе в областната управа с полицейски ескорт. Десетки бяха окупирали сградата в знак на протест срещу назначаването му. 


Палатковият лагер на недоволните остава пред вратите на областната управа.


Рано тази сутрин стотици блокираха входа на областната управа в Благоевград в очакване на новият губернатор Муса Палев от ДПС.


Не може партия, която е етническа, в момента да взима да управлява един от най-големите райони в България, да пратят техен губернатор, според мен това е недопустимо”, категоричен бе протестиращият Николай Стоянов.


Въоръжени със знамена и черешово топче протестиращите настояха Муса Палев да се оттегли от поста си.  


„Трябва да работим за България. Няма хипотези, просто всичко трябва да бъде решено днес и сега. Няма как да управлява такъв човек област Благоевград”, на мнение е друг протестиращ.


След двучасова обсада на място пристигна и новият областен управител Муса Палев, придружен от депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Ахмед Башев. Въпреки засиленото полицейско присъствие напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци


След кратка схватка Муса Палев успя да влезе в сградата и да встъпи в длъжност, а полицията отведе двама от най-активните в мелето.

 

Новият управник заяви, че няма намерение да се отказва от поста си.


Не съм очаквал точно по този начин да ме посрещнат, не съм си помислил и да се отказвам, защото, пак Ви казвам - аз съм поел отговорността пред правителството и толкова безотговорно не мога да се отнасям. Надявам се да се нормализират нещата. Разумът ще надделее, знам че тези хора отвън са организирани някъде - от къде ще покаже времето и пак казвам - ще работя даже и за тях, даже и за техните организатори, защото аз съм отговорен човек и непренебрегван нито един български гражданин без изключения”, заяви новият областен управител на Благоевград Муса Палев.


Хората отвън останаха недоволни и заявиха, че ще няма да спрат с протестите.


Протестиращите обещават, че ще блокират входа на областната управа и във вторник, за да не допуснат новоназначения областен управител Муса Палев да стигне до работното си място.

 

Повече гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова

 

*Новината е актуализирана в 19:15 ч.