Българските граждани са добре дошли да работят, учат и плащат данъци, заяви британски министър

Великобритания няма да налага дискриминационни мерки за българи на трудовия си пазар след 2014 г. Това обяви в София британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

 

Българските граждани, които пристигат законно в Обединеното кралство, за да работят, учат и плащат данъци, са добре дошли, каза Лидингтън, който е на посещение у нас.

 

„Всички нови правила или ограничения за правото на социални помощи или безплатно здравеопазване, ще бъдат наложени без дискриминация, както е между останалите страни в ЕС”, уточни министърът, цитиран от Българското национално радио.

 

На среща с министъра на външните работи Кристиан Вигенин представителят на британското правителство потвърди, че отсъствието на консенсус в Евросъюза по определянето на „Хизбулла” за терористична организация не е в резултат на българската позиция, а на нежеланието на други държави.

 

„В България имаше терористично престъпление срещу цивилни. Доказателствата сочат към съучастничеството на ‘Хизбулла’. Европа не може да остане безразлична към подобно терористично предизвикателство на своя територия. Ако Европейският съюз не успее да отговори с подходящи мерки, сигурността на гражданите му ще е още по-застрашена в бъдеще”, коментира Лидигтън.