Военният министър предлага да се върне старият модел военните да се пенсионират на 52 г.

Над 2000 военнослужещи ще бъдат съкратени от българската армия до края на 2014 г. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов. Той заяви, че в ход са първите стъпки за отпадане на възрастово ограничение при пенсиониране на военнослужещите, което предишното правителство въведе. 


Военният министър е поискал социалното министерство да върне стария модел - военните да се пенсионират на 52 години и да получават накуп по 20 заплати обезщетение.

 
Ангел Найденов пристигна в 68-ма бригада „Специални сили” в Пловдив с лошата вест 300 военнослужещи да бъдат съкратени, а бригадата да се преструктурира в полк. След среща с ръководството и личния състав на щаба, Найденов си тръгна с друго намерение:


„Запазване на бригадата във формата, в който тя е сега. Това означава разбира се, ако се приеме решение на Съвета по отбрана за отмяна на реорганизирането съответно да се планира увеличаване на числеността до щата, в който тя има, за да е във вид на бригада и да изпълнява мисиите си.”


По думите на министъра, ако бригадата бъде запазена, ще трябва да съкратят по-голям брой военнослужещи от останалите поделения в страната, като е предвидено най-много хора да си тръгнат от логистичните подразделения


Военните използваха срещата си с министъра, за да поискат нови униформи, защото със сегашните им хората на улицата ги наричали “гащници“.


Министърът обеща нови униформи до есента, но и проверка как фирмите, доставящи облеклото на военните, са спечелили държавните поръчки и защо са на двойни по-високи цени.


Образувано е досъдебно производство по мой сигнал за качеството на униформите и съответно за качеството на обувките, които са доставени до контингента в Афганистан”, потвърди министър Найденов.
   

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев