От началото на демонстрациите в столицата в районните управления са отведени 135 души

За 23-ти пореден ден продължават протестите срещу кабинета "Орешарски". 


Традиционно, хората започнаха да се събират на площад "Независимост", а дъждът не им попречи да изразят недоволството си.
 

Междувременно, от полицията съобщиха, че от началото на демонстрациите в столицата в районните управления са отведени 135 души.


В съботния ден по обяд имаше и символичен протест пред Народното събрание в подкрепа на обявилите гладна стачка Едвин Сугарев и Никола Генов. Четенето се проведе пред постамента на паметника на Александър ІІ -  Цар Освободител. Желаещите да прочетат стих или част от есе, не се оказаха малко. Някои от най-младите участници не са незапознати с творчеството на творците дисиденти от края на социализма и дори носеха свои броеве на вече апокрифния алманах "Мост" от края на 80-те. 


Организаторите на „четящия протест” са предимно приятели, както на поета Сугарев, така и на подкрепилия го в протеста му фотограф Николай Генов. 


На единайсетия ден от гладната си стачка Едвин Сугарев е в дома си, твърди, че се чувства относително добре и следи всеки политически ход от медиите. Вчерашното обръщение към нацията президента Плевнелиев, той определи така:


Автентичен жест на съпричастност към бъдещето на България - така бих го определил. Защото действително, в момента ситуацията е такава, че предсрочните избори са единственият истинен и честен начин да се разреши тази ситуация.” 


Междувременно, стана ясно, че е изчезнал Чавдар Янев - човекът, направил палатков лагер пред сградата на Висшия съдебен съвет и изправил се пред един от монополите у нас. Той е оставил писмо до неговата съпруга. От бележката става ясно, че най-вероятно е тръгнал към планината, но и това не е сигурно. До този момент от МВР потвърдиха, че той не е постъпвал в някоя от софийските болници.

 

Ако някой има информация за този човек, нека да сигнализира в най-близкото районно управление.


Репортери: Николай Василковски и Данаил Глишев